Rafting

Hétvégi vadvizi evezés Ausztriában a Salza folyón 

Helyszín    Szállás      Program     Miben evezünk    Részvételi díj

A Salza völgyét előszeretettel nevezik Stájerország Grand Canyon-jának. Ez persze túlzás, de ha visszagondolunk egy-egy ott töltött hétvégére, elnézőek leszünk az ilyen túlzásokkal szembenAkit viszont a rafting, a vadvízi evezés izgat, legyen akár teljesen kezdő, a lehető legjobb helyre jött. A Salza 40-50 kilométeres szakasza végig hajózható, és ellentétben más vadvizekkel, még alacsony vízállásnál is található mindig olyan szakasza, ahol nagyokat lehet evezni. A vadvízi evezés minden izgalmába be lehet kóstolni, de nem állítja megoldhatatlan feladatok elé az evezőforgatással éppen csak ismerkedő újoncokat sem. Nem a kudarc keserű érzésével indulsz hazafelé vasárnap délután, hanem már tervezgeted, mikor lesz a következő hétvége, amikor ismét nekivágsz, hogyan is lesz annál a kőnél, tudod annál a borulósnál, hogy is csinálta Feri azt a trükköt a hengerben, s leginkább azon morfondírozol, hogy lehetne ezt az egészet megtanulni.

Helyszín: Wildalpen

Wildalpen a Salza-völgyi evezős élet központja. 450 kilométerre van Budapesttől, ebből nagyjából 360 kilométer autópálya. Kétféleképpen juthatsz el ide. Vagy saját autóval, vagy az Infinitours mikrobuszával, amelyre Budapesten szállhatsz fel

Ajánlott útvonal: Hegyeshalom - Bécs A4-es autópálya - Bécs déli körgyűrű A23-as autópálya -  Bécs déli körgyűrű A24-es autópálya Linz irányába - A1-es autópálya Linz irányába - A1-es autópálya 100-as km-nél lehajtás, Ybbs kijáratnál - 25-ös főúton Wieselburg irányába - 25-ös főúton Gaming, Göstling, Lassing - Lassing után kb. 7 km 24-es főútra fordulni Wildalpen irányába - 24-es főúton 38-as km-nél található bázisunk, ami a bekötőúton továbbhaladva a hátsó épület.

Szállás: panzió vagy a vadvizi bázison turistaház

Wildalpenben és környékén számos panzió, szálloda, fogadó várja vendégeit.A szállásfoglalásban segítünk.

A Fitz Roy vadvízi bázisa Wildalpen határától kb. nyolcszáz méterre nyugatra, a 38-as kilométerkőnél barátságos alpesi környezetben. Ez egy kétszintes épület, két-négy-hat-tízszemélyes szobák emeletes ágyakkal berendezve, ha egy turistaházra gondolsz, nagyot nem tévedsz. Szinte minden szobánk fürdővel és wc-vel felszerelt!. Főzési lehetőség van, teljesen felszerelt konyha áll mindenki rendelkezésére. Az ágyakhoz jár ágynemű, csak huzatot hozz magaddal. Telt ház esetén, vagy ha valaki úgy jobban szereti, a ház körül sátrat lehet verni.

 

Program

Ajánlatos péntek este nagyjából tízig megérkezni, szombaton korán kezdődik a nap. 

Szombat reggel nyolc órakor összegyűlik a csapat, tartunk egy kb. 45 perces előadást. Bemutatjuk a hajókat, a felszerelést (erről lásd a Miben evezünk menüpontot) az alapvető evezéstechnikai fogásokról is szó esik röviden. Elmondjuk a folyó jellegzetességeit, hogyan közlekedünk csapatosan a vízen, mire ügyelj, borulás esetén hogyan kerülsz vissza a hajóba lehetőleg az eveződdel együtt, szóval mindent, ami fontos.

Az előadás után kettéválik a csapat. A Salza hajózható szakasza ~40 km hosszú, szombaton és vasárnap mindenki egy-egy fél távot evez. A szombati első csapat vasárnap másodikként kerül sorra és viszont. Az első csapat megkapja a felszerelését, vízre száll és nagyjából két-két és fél órás evezés következik. A második csapat 11 óra körül gyülekezik ismét a bázison, felszerelkezik, irány a félút, melegváltás a hajókban, és már megyünk is. Lehet, hogy első pillantásra kevésnek találod a 20 kilométert, de mire véget ér, valószínűleg megváltozik a véleményed.

Az első evezés valamikor dél és egy óra között ér véget, a második nagyjából három óra körül. Az evezés utáni program lehetőségekről a Helyszínek menüpontban tájékozódhatsz.

Este közös vacsora bográcsból, a túravezetők alkalmi kórusa az önkéntes csatlakozókkal kibővítve a tábortűznél koncertet ad. A vasárnap csak abban különbözik, hogy reggel már nincs előadás, ennek megfelelően egy-másfél órával hamarabb végzünk.

Miben evezünk

Két-három személyes felfújható gumi kenukban evezünk, de ha valaki szeretné kipróbálni a hat - nyolc személyes raftokat, arra is van lehetőség. 

A raftinghoz szükséges speciális felszerelést, hajót, evezőt, neoprén ruházatot, cipőt, sisakot, mentőmellényt mi adjuk, ezekkel tehát nem kell törődnöd. A ruha egy hónaljig érő kantáros nadrágból, és az erre felvett hosszú ujjú derékig érő kabátból áll. Lábunkra neoprén cipő kerül. A ruha nemcsak a hidegtől véd, de megóv a kisebb-nagyobb horzsolásoktól is a kövek között. A ruhára vesszük fel a mentőmellényt, ennek pontos beállítása a testmérethez erősen ajánlott. A mellényünk fenntart a vízen, és védi felsőtestünket a sérülésektől. Nagyon fontos felszerelési tárgyunk a műanyag sisak, ami fejünket óvja a kövektől, faágaktól. Az egyik legfontosabb szabályunk hogy a mentőmellényt és a sisakot méretre állítva, bekapcsolva az evezés minden percében viselned kell.

Részvételi díj

Kétszeri rafting ár: 21 900 HUF / fő, mely tartalmazza kétszeri vízre szállás (két szakasz), a teljes felszerelés, a túravezetés, a beszállás helyére való visszaszállítás és egy bográcsvacsora költségeit.

Egyszeri rafting ár: 14 900 HUF / fő, mely tartalmazza egyszeri vízre szállás (egy szakasz), a teljes felszerelés, a túravezetés, a beszállás helyére való visszaszállítás. 

 

További információért keressen minket e-mailen (info@anretours.hu) vagy telefonon (0036 70 333 45 51).