Védősisakban már látogathatók Nepál megrongálódott műemlékei

Aktuality

Védősisakban már látogathatók Nepál megrongálódott műemlékei

2015-06-17

Az áprilisi és májusi földrengés következtében megrongálódott rengeteg műemlék egy részét újra megnyitották a turisták előtt.

 

Az április 25-i, majd a május 12-i nepáli földrengés – mely több mint 8700 ember életét követelte – következtében közel 750 műemlék – többek között templomok, monostorok – is súlyosan megrongálódott az országban, hét helyszín közülük az UNESCO Világörökség része, amelyeket akkor le is zártak a látogatók elől.

A hét helyszín közül azonban hétfőn hatot megnyitottak, bár helyreállításuk még korántsem fejeződött be. A 12. századból fennmaradt Bhaktapur történelmi városának megnyitója keretében pedig színes jelmezekben, ceremoniális tánccal ünnepelték azt, hogy készen állnak a turisták visszacsábítására.

209461.jpg

A nepáli kormány annak ellenére nyitotta meg a turisták előtt a helyszíneket, hogy az UNESCO múlt héten azt tanácsolta a turistáknak: gondolják meg, hogy valóban szükséges-e meglátogatni azokat, hiszen állapotuk még mindig bizonytalan. Ezt a helyiek is belátják, éppen ezért számos műemléket egyelőre csak védősisakban lehet látogatni.

A helyszíneken a törmelékeket már eltakarították, de az újraépítés rengeteg időbe és pénzbe fog kerülni, nem beszélve arról, hogy a turisták hiánya miatt milyen veszteséget szenved el az ország turizmusa. A tragédiát következtében kiürültek a szállodák, a túraszervezők és helyi utazási irodák pedig vásárló nélkül maradtak. A földrengés előtt például naponta több mint ezer ember látogatott Bhaktapurba, akik egyenként 15 amerikai dollárnak megfelelő összeget fizettek ki a belépőért.

Forrás: Turizmus Online